Logo KRSD
23-12-2022

Het KRSD is onmisbaar

Als beroepsvereniging stond SAM aan de wieg van het kwaliteitsregister sociaal domein (KRSD).  We gaan even terug naar onze founding mother voor een gesprek met Marcel van Druenen, directeur van SAM. Waarom is het KRSD belangrijk voor de beroepsvereniging?

“Nou, dat is niet zo moeilijk,” volgens Van Druenen. “Het KRSD is onmisbaar voor de beroepsgroep. Het maakt transparant welke eisen, normen en waarden allemaal bij het vak horen. En het maakt zichtbaar wie er aan die eisen voldoen. Als je je vak serieus neemt, hoort zo’n register erbij.”

Zou elke professional naar een KRSD-certificaat moeten streven?

“Dat is echt ieders eigen verantwoordelijkheid. Ik zie certificering ook niet als een hoog, lastig haalbaar doel. Het is een manier om je vakmanschap te ontwikkelen, maar zeker ook een manier om erkenning te krijgen voor het vakmanschap wat je al hebt. Met die erkenning kun je trots zijn op je werk en je lid voelen van een professionele gemeenschap van geestverwanten.”

Heeft het KRSD alleen nut voor de beroepsgroep zelf?

“Haha, nu vraag je naar de bekende weg. Maar die schets ik graag hoor. Het bewijs dat je een vakbekwame professional bent heeft niet alleen nut voor de professional zelf. Voor de klanten is het fijn om te weten dat ze geholpen worden door mensen die verstand van zaken hebben en weten wat ze doen. En voor werkgevers dat ze met gemotiveerde medewerkers te maken hebben met een heldere missie.”